SDE

Преображенський храм у с. Рихтичі Дрогобицького р-ну відсвяткував 100-літній ювілей [фото]

19 серпня 2009
Друк E-mail
19 серпня віряни храму Преображення Господнього, що у с. Рихтичі Дрогобицького району, святкували 100-літній ювілей святині. Торжественну Божественну Літургію очолив єпарх Самбірсько-Дрогобицький, владика Юліян (Вороновський). Архиєрею співслужили п'ять римо-католицьких священнослужителів з Польщі, прот. Богдан Чигало з м. Києва (виходець з с. Рихтичі), а також 18 священноєреїв з теренів Самбірсько-Дрогобицької єпархії.
 
"Бажаю вам, щоб у цьому храмі, 100-літній ювілей якого сьогодні святкуєте, ви завжди наповнювались світлом віри та переображувались Божою благодаттю," - зазначив владика Юліян у пастирському слові до вірних.
 
Наприкінці Літургії з словами подяки до архиєрея та присутніх звернувся парох храму прот. Олександр Головацький. Відтак декан Лішнянський прот. Анатолій Полянко подякував прот. Олександру за його невтомну працю на парохії с. Рихтичі, де отець служить з 1969 року. Рівно ж до слова було запрошено о. Яна Свєржняка, який народився у с. Рихтичі у 1941 році, а тепер є римо-католицьким священиком у Польщі. Отець Ян поділився спогадами про далеке минуле села, коли більшість польських родин у 1945 р. за наказом радянської влади була змушена покинути рідні домівки та переселитись на територію тодішньої Польщі. Отець показав посвідку про своє перше причастя, до якого приступив 22 липня 1945 р. у цьому храмі Преображення Господнього. Вже через місяць його родина була змушена переїхати у м. Познань (Польща).

На подвір'ї храму архиєрей здійснив чин малого водосвяття, а єреї освятили першоплоди, які у цей празник вірні за звичаєм приносять до храму. Літургійна частина святкувань завершилась процесійною ходою довкола церкви.

Святкування ювілею завершилось увечері концертом духовної пісні за участі церковного хору храму св. архистратига Михаїла с. Лішні Дрогобицього району.
 
Історична довідка:
 
Перша документальна згадка про с. Рихтичі походить з 1434 р. Рихтичі розділені потоком Бар на дві частини: південну, яку раніше називали Рихтичі Польські, де розташований колишній костел 1906 року, а сьогодні церква Преображення Господнього (УГКЦ), і меншу, північну - Рихтичі Руські. Рихтичі Руські належали до парафії у Вацевичах (сьогодні Залужани) та лише у 1930 році призначено їм окремого священика о. Михайла Терлецького. У цій частині села знаходиться дерев'яна церква св. Василія Великого, збудована в 1826 році.

о. Олег Чупа,
прес-секретар єпархії

ФОТОРЕПОРТАЖ

Теми: Юліан (Вороновський), Лішнянський деканат

Інші публікації за темою

banner

Архів
^ Догори